top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergerardhulsbos

Hamstringblessures bij hardlopen en wielrennen

Bijgewerkt op: 14 dec. 2021

Heb jij ook last van je hamstrings?

Misschien ken je het wel. Last van je hamstrings tijdens of na het sporten. Wanneer deze klachten geleidelijk ontstaan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door overbelasting van deze spiergroep.


Wat zijn hamstrings eigenlijk?

De ‘hamstrings’ is een verzamelnaam voor een groep van 3 spieren. Deze spieren bevinden zich aan de achterzijde van je bovenbeen. De Latijnse namen voor deze spieren zijn semimembranosus, semitendinosus en biceps femoris. Deze spieren hebben een aantal functies, waaronder het buigen van de knie en het strekken van de heup. Deze bewegingen voer je in het algemeen uit bij het sporten en veelvuldig bij hardlopen en wielrennen.

Blessure

Een hamstringblessure kan ontstaan als gevolg van een langdurige belasting. Factoren die hier ook een rol kunnen spelen zijn: een (te) snelle trainingsopbouw, looptechniek, vocht- en zoutinname. We zien dan ook dat deze blessure o.a. voorkomt bij sporten als hardlopen en bij de triathlon. Aangezien je als racefietser ook de strekbeweging maakt vanuit de heup zien we deze blessure ook terug bij de wielrenners.

Klachten en symptomen

Anders dan bij een acute hamstringblessure ontstaan er geleidelijk aan klachten. Dit kunnen klachten zijn in de bilstreek en aan de achterzijde van het bovenbeen. Klachten die hierbij voorkomen zijn:


> Pijn - tijdens of na het hardlopen

- bij het rekken van de hamstrings

- bij het gaan zitten of opstaan

- bij het buigen van de knie met weerstand

- bij het strekken van de heup met weerstand

> Krampgevoel aan de achterzijde van het bovenbeen

> Krachtverlies


Behandeling

Onderdeel van de behandelingen zijn:

> Oefeningen ter versterking van de hamstrings

> Oefeningen om de hamstrings te rekken

> Sederende sportmassage voor een betere doorbloeding en

versnelde afvoer van afvalstoffen.

Hierbij is het belangrijk om je trainingen af te stemmen op je herstel en goed te luisteren naar je lichaam.

Herken je iets van bovenstaand beschreven situatie en ben je geïnteresseerd in een sportmassage? Je bent welkom in Massagepraktijk ‘Massage Vitaal Leiden’.
463 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page