top of page

Sportmassage 

Sportmassage Leiden

Wat is sportmassage

Onder sportmassage wordt verstaan het toepassen van een complex van handgrepen op een lichaamsdeel van een gezonde sporter. Het doel is om de lichamelijke conditie van de sporter te verbeteren, eventuele blessures sneller te laten herstellen en de gevolgen van een sportblessure weg te nemen of te verminderen.


Evenwicht
Als bij het sporten het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid wordt verstoord heeft dit verschillende reacties tot gevolg. Denk hierbij aan slechte doorbloeding, verhoogde spierspanning en stijfheid. Je voelt je vermoeid, ervaart spierpijn en soms ook krampverschijnselen. Overigens kan dit evenwicht ook worden verstoord wanneer men niet sport. Denk hierbij aan oorzaken als stress of een verkeerde werkhouding.

 

Werking
Er zijn verschillende verklaringen voor de positieve werking van massage. Denk hierbij aan mechanische verklaring door het toepassen van de handgrepen, maar ook het zenuwstelsel en weefselprikkelstoffen spelen een rol. De belangrijkste effecten van de massage zijn: een betere doorbloeding van de spieren, versnelde afvoer van overtollig vocht en afvalstoffen en het ervaren van een ontspannen gevoel. Hierdoor krijg het lichaam de kans om het evenwicht weer te herstellen. Vanwege bovenstaande verklaringen en effecten is (sport)massage zowel voor sporters als voor niet-sporters functioneel.

 

Soorten sportmassages
Er zijn twee soorten sportmassage. Dit zijn: een herstel bevorderende massage en een stimulerende massage.

Vanuit mijn praktijk wordt de herstel bevorderende massage het meest toegepast. Dit wordt ook wel sederende massage genoemd. Het is een rustige en diepe vorm van massage. Overtollig vocht en afvalstoffen worden afgevoerd, spierspanning wordt verlaagd en verhardingen in de spieren worden bestreden. Het doel is herstel na een blessure. Ook kiezen sporters ervoor om zich regelmatig te laten masseren met als doel om blessures voor te blijven.

De stimulerende massage wordt toegepast vlak voor de activiteit. Het doel is om de sporter voor te bereiden op de activiteit. Je lichaam wordt 'op scherp' gezet. De doorbloeding en de spierspanning worden verhoogd. Hiermee wordt de kans op blessures verlaagd en de prestatiekans verhoogd. Deze vorm van massage is wat sneller en wat minder diep ten opzichte van de herstel bevorderende massage.

bottom of page